Työryhmä esittelyssä: Amanda Kauranne

 


Amanda karjalanpiirakan kimpussa. Kuvaaja: Pietari Purovaara. 

Amanda Kauranne on kansanmusiikin kentällä toimiva taiteilija sekä freelancer-musiikkitoimittaja. Hän toimii laulajana, lyömäsoittajana, munniharpistina, säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana erilaisissa kansanmusiikkiin kallellaan olevissa yhtyeissä. Taiteilijana hänet tunnetaan usein monitaiteisista, yhteiskunnallisia asioita käsittelevistä teoksistaan. 

“Taiteilijana ja kansanmuusikkona minua kiinnostaa menneisyyden ja nykyisyyden suhde - se, miten nykyhetkeä voi ymmärtää perinteen kautta ja miten tulevaisuutta muokataan tämän hetken valintojen myötä. Taide on arvo sinänsä, mutta myös antoisa väline työskennellä merkityksellisten asioiden parissa. Erityisesti minua kiinnostavat tasa-arvotyö, omien ja kansallisten juurien tutkaileminen sekä ihmisen suhde luontoon ja itseensä.” 

Amandan nettisivut


Oli ilo - karjalainen kabaree kartoittaa Karjala-kliseitä ja nostalgiaa. Kuvaaja: Pietari Purovaara.

Karjalaisuuteensa Kauranne on pureutunut  nykykansanmusiikkia, nykykansantanssia ja videotaidetta yhdistelevissä illatsuissa: Oli ilo – karjalainen kabaree

Esitys käsittelee Karjala-kliseitä ja -nostalgiaa ja perkaa karjalaisen kulttuurin piirteitä Suomen valtion ja kulttuurin rakennusaineena. Konsertissa mukana esiintymässä ovat Eero Grundström, Mikko Haapoja, Joonas Luomala ja Sini Siipola. Humoristiset ja absurditkin elementit Karjalan kunnailla -karaokesta tai Talvisota-elämyspuistosta yhdistetään siihen syvään selittämättömään tunteeseen, joka valtaa, kun pääsee käymään isoäidin synnyinsaunalla Suistamolla tai hiljaisessa, metsittyneessä kalmistossa. Esitys herättää ajattelemaan karjalaisuuden ilmenemistä kulttuurissamme ja tarjoaa myös yhteisöllisiä elämyksiä. Esitys on kiertänyt vuodesta 2016 eri puolilla Suomea ja Karjalan tasavaltaa.

Oli ilo - karjalainenkabaree



VPPJ valotti kansanperinteen naiskuvaa uudella tavalla. Valokuvaaja: Ulla Nikula. 


Kauranteen monitaiteisia projekteja ovat mediassakin huomiota saanut feministinen kansanmusiikkikonserttisarja Verta, pornoa ja propagandaa, JUMALAUTA!, joka nosti esiin kansanmusiikin tasa-arvokysymyksiä. Sen neljä eri konserttia esitettiin vuonna 2018-2019 eri esitystiloissa Helsingissä. Konserttisarja voitti juuri Etnogaalan Vuoden ilmiö -palkinnon. Konserttisarja käsitteli kulttuurihistoriaa naisnäkökulmasta ja pureutui tabuinakin pidettyihin aiheisiin, joista perinteessä on kuitenkin laulettu: väkivalta ja verenvuodatus, seksuaalisuuden kirjo, propagandalaulut Suomessa ja kansanmusiikki nationalismin välineenä sekä pyhän kokemus ja erilaiset uskomusjärjestelmät Suomen historiassa. Syksyllä 2020 projekti julkaisee EP:n sekä musiikkivideon. 


Artikkeli konserttisarjasta englanniksi



Kaukosen niityllä Mikko Haapoja soittaa jouhikkoa ja Amanda kehärumpua. Kuvaaja: Kira Leskinen. 

Kauranne työstää myös installaatiosarjaa Keitaat/Oases pohjoisesta luontokokemuksesta yhdessä ääni- ja mediataiteilija Mikko Haapojan sekä valokuvataiteilija Kira Leskisen ja tanssija Gesa Piperin kanssa. Äänimaisemia, videokuvaa ja live-improvisaatiota yhdistelevä installaatiosarja on tehnyt teososat myös Vienasta ja Kittilästä.


Luonnon Hiljaisuus -demo


Kauranne käyttää kansanmusiikkiosaamistaan eri yhtyeissä, kuten spoken wordia, rappia ja helsinkiläisiä äänimaisemia kansanmusiikkielementteihin yhdistelevässä haapoja illmari kollektiivissa sekä arkaais-elektronisessa Sähköpaimen-triossa Eero Grundströmin ja Kirsi Ojalan kanssa.



Kirsi Ojala, Eero Grundström ja Amanda Kauranne poseeraavat Sähköpaimenen Niitto-levystä tutun kukkasateenvarjon alla. Kuvaaja: Matti Jakkula. 


Mies meren keskelt'


Freelancer-toimittajana Kauranne on toiminut viitisentoista vuotta. Hän kirjoittaa musiikki- ja kulttuurilehtiin, kuten julkaisuihin FMQ, Kansanmusiikki, Pirta ja Rondo. Hän on työskennellyt vuodesta 2010 Yleisradiolla, jossa hänellä on oma kansanmusiikkiohjelma Sydänjuurilla Yle Radio 1:ssä.


Sydänjuurilla


Kommentit