Ajankohtaista: Piisamirotta ja laulava Merihevonen

Eilen maanantaina 26.10. tehtiin historiaa, kun aamulla kello 8.25 lähetti YLE TV2 ensimmäisen koltansaamenkielisen jakson Muumeista. 

Muumlieʹǩǩ

Karjalasta kolttien maille -työryhmän kolttasaamelaiset jäsenet Anna Lumikivi ja Erkki Lumisalmi ovat mukana ääninäyttelemässä. Erkki antaa äänensä Piisamirotalle ja Anna puolestaan tekee Merihevosen roolin, johon kuuluu myös laulua! 




Kuvat: Gutsy Animations

Hienon artikkelin projektista on kirjoittanut Anni-Saara Paltto Ylelle, josta on myös tämä koskettava lainaus: 

"Saamenkielisten muumien tekeminen oli kuitenkin monelle ääninäyttelijälle ja myös tuotantoporukalle raskasta. Historian vääryydet ja saamelaisten kokemat traumaattiset kokemukset omasta kielestä nostivat päätään.

– Tässä ei ole kyse pelkästään kielestä vaan myös siitä, että tietyt kansat ja yhteisöt tulevat näkyväksi ja kuuluvaksi. Jos nyt lähtisin tekemään tätä työtä uudelleen, niin budjetin salliessa ottaisin tähän mukaan jonkun traumaterapeutin, joka voisi auttaa sekä tekijätiimiä että yhteisön jäseniä siinä, mitä me olemme oikeastaan tekemässä, että ymmärretään se kokonaisuus, sanoo Ranta.

Suurin yllätys on ollut se, miten paljon tunteita dubbausprosessiin on liittynyt.

– Tässä on kyse koko identiteetin tunnustamisesta ja tunnistamisesta, ja niiden traumojen huoltamisesta isossa mittakaavassa, sanoo Reetta Ranta." 

Täältä voi lukea hienon artikkelin kokonaisuudessaan: Ylen artikkeli

Annan rooli kuullaan marraskuun puolella ja Erkkiä jo heti ensimmäisestä jaksosta alkaen. Toivotamme mukavia hetkiä Muumien parissa! 

Kommentit