Tervetuloa! Pueʼtted tiõrvân!


Tervetuloa kulkemaan kanssamme Karjalasta kolttien maille!



Kuva: Maisema Petsamosta, kuvaaja Anna Lumikivi
Kuva: Suistamon Kuusimäki, kuvaaja Amanda Kauranne

Mikä yhdistää karjalaisia ja kolttasaamelaisia kulttuureja? 

Ainakin evakkotausta, ortodoksinen usko, suomalaistamispolitiikan vaikutus kieleen, käsityöperinne sekä itkuvirret, pitkät kertovat laulut ja katrilli-tanssi. Mikä on yhteistä ja mikä on kulttuureille täysin erityistä? 

Olemme kansanperinteeseen perehtyneitä taiteilijoita, joille tämä projekti on paitsi taiteellinen kohtaamispaikka, myös mahdollisuus perehtyä syvällisemmin omiin juuriimme ja toistemme kulttuureihin. 


Kuva: Annan häissä kolttapuvuissa Anna Lumikivi ja isä Erkki Lumisalmi. Kuvaaja Terhi Tuovinen. 

Anna Lumikivi on kolttasaamelainen muusikko, jolla on lisäksi karjalaisia juuria. Anna on opetellut koltansaamenkielen aikuisiällä ja tekee sillä myös musiikkiaan. Erkki Lumisalmi on Anna Lumikiven isä ja maailmanhistorian ainoa - nykyisin jo eläkkeelle jäänyt - kolttasaamelainen ortodoksikanttori. Hän on oppinut koltansaamen kielen ja kulttuurin jo lapsuudessaan ja onkin näin ollen elävän perinteen kantaja. 


Kuva: Emmi Kuittinen, kuvaaja Juha Olkkonen. 

Emmi Kuittinen on muusikko, jonka isoäiti on kotoisin Kirvusta, Karjalasta. Emmi on perehtynyt syvällisesti itkuvirsiperinteeseen ja tekee myös moderneja itkulauluja.


Kuva: Amanda Kauranne heittää ilmaan kukkahuivia feresi päällään. Kuvaaja Pietari Purovaara. 

Amanda Kauranne on muusikko-musiikkitoimittaja, jonka isoäiti on Suistamolta, Karjalasta. Amanda on tutkaillut erityisesti Karjalaan liittyvää nostalgiaa monitaiteellisissa projekteissaan.

*

Tällä matkalla jaamme lauluja, ajatuksia ja tietoa. Kutsumme teidät mukaan - toivottavasti tulevaisuudessa osallistumaan konsertteihin, työpajoihin, tapahtumiin - ja nyt ensin näiden blogitekstien pariin. Julkaisemme muutaman viikon välein eli tervetuloa lukemaan ja jakamaan ajatuksia!


Kommentit

  1. Kiitos, tämä blogi on mukava uusi tuttavuus. Seuraan tätä mielelläni.

    VastaaPoista
  2. Jos kirjoitatte koltansaameksi asioita tässä projektissa niin ois myös hyvä jos kirjoittaisitte kans sit karjalan kielellä samat jutut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, se olisikin ihanaa! Anna ja Erkki puhuvat äidinkielenään kolttasaamea, mutta ikävä kyllä itse en vielä osaa karjalaa eivätkä muutkaan välittömässä työryhmässämme. Jos sinulle tulee mieleen taho, joka olisi innostunut kääntämään blogiamme (tai jos itse osaat!) karjalaksi, niin olisimme siitä tosi kiitollisia!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten mielenkiintoista! Meidänhän täytyy haastatella sinua!

      Poista

Lähetä kommentti