Työryhmä esittelyssä: Anna Lumikivi


Anna Lumikivi laulaa ja leu'ddaa
Kuvaaja: Terhi Tuovinen

Anna Lumikivi on kolttasaamelainen muusikko ja kulttuurityöntekijä. Anna on käynyt saamelaiseen perinne- ja moderniin musiikkiin keskittyvän Sámi musihkkaakademiijan perusopinnot ja viime vuonna myös solistilinjan jatko-opinnot, samalla valmistuen muusikoksi Keski-Pohjanmaan konservatoriolta, suuntautumisvaihtoehtonaan kansanmusiikki. Aiempia opintoja hänellä on pop-jazz-laulusta Luoteis-Helsingin musiikkiopistosta. Syksyllä 2020 Anna aloitti maisteriopinnot Oulun yliopistolla, pääaineenaan saamelainen kulttuuri ja sivuaineena koltansaamen kieli.

Anna on laulanut ja esiintynyt lapsesta saakka, ja on myös laulanut siskonsa kanssa kolttasaamelaisen leikkilaulun Tattarpeäldd Ulla Pirttijärven Hoŋkoŋ dohkka-lastenlaulualbumille vuonna 1996. Lapsuudessaan hän on myös kiertänyt Suomea ja pohjoismaita Nellimin kansantanssi- ja perinneryhmän mukana, joka esitti kolttasaamelaisia perinnetansseja sekä muuta perinnettä. Anna ystävänsä ja siskonsa kanssa esitti ryhmän esityksissä koltansaamenkielisiä lauluja. 


Tattarpeäldd (Hoŋkoŋ dohkká)


Vuodesta 2016 lähtien Anna on laulanut ja leuʹddannut Suõmmkar-nimisessä yhtyeessä, joka yhdistelee kolttasaamelaista perinnemusiikkia moderniin elementteihin. Yhtyeessä vaikuttavat Annan lisäksi Hanna-Maaria Kiprianoff (laulu, leuʹdd), Marko Jouste (mandoliini, barokkikitara), Pessi Jouste (viulu), Uula Jouste (basso, kosketinsoitin) sekä Elias Nieminen (perkussiot). Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Suõmmkar kesällä 2018 ja on kesällä 2020 aloittanut toisen albuminsa Peäccam da Paččjokk äänitykset. Anna on kirjoittanut yhtyeelle myös uusia kappaleita, vaikka valtaosa yhtyeen materiaalista on vanhoja, perinteisiä kolttasaamelaisia leuʹddeja ja lauluja moderneilla sovituksilla. 



Anna Lumikivi ja Hanna-Maaria Kiprianoff hassuttelevat lumessa. Kuvaaja: Terhi Tuovinen. 

Anna ja Suõmmkarin toinen laulaja-leuʹddaaja Hanna-Maaria Kiprianoff ovat myös tekemässä maailman ensimmäistä koltansaamenkielistä lastenlaulukirjaa nimeltä Laaulkäivv (suom. Laulukaivo), jonka on tarkoitus toimia myös alakoulun musiikin oppikirjana. Kirjassa on lauluja kolmesta eri kategoriasta - kolmannes lauluista on perinteisiä kolttasaamelaisia leuʹddeja ja lauluja, kolmannes aivan uusia, Annan ja Hanna-Maarian itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita ja kolmannes klassikkolastenlauluja käännettynä koltansaameksi. Suomen Saamelaiskäräjät julkaisee kirjan sen valmistuessa. Kirjan yhteyteen tulee myös äänite, jossa kuullaan noin puolet kirjan lauluista. 



Anna tekee myös popimpaa soolotuotantoa. Vuonna 2019 hän osallistui Sámi Grand Prix-kilpailun modernin laulun kategoriaan itse säveltämällään ja sanoittamallaan koltansaamenkielisellä laululla Mõõn tiõrvân. Keväällä 2020 hän julkaisi kurssityönä säveltämänsä, sanoittamansa ja sovittamansa kappaleen Õõmâs sekä siihen tehdyn musiikkivideon. Elokuussa 2020 Anna järjesti oman soolokonsertin Nuʹtt kookkas ko čuâǥǥas peštt - Niin kauas kuin tietä riittää osana Sámi musihkkaakademiija festivaalia ja muusikon tutkintoa. Tuo konsertti koostui lähestulkoon kokonaan juuri Annan itse tekemästä pop-musiikista monipuolisin vaikuttein eri genreistä.


Õõmâs- musiikkivideo


Anna on järjestänyt saamelaisia kulttuuritapahtumia, ja työskennellyt vuonna 2019 mm. Saamelaisnuorten taidetapahtuman tuottajana sekä Ijahis idja- alkuperäiskansojen musiikkifestivaalin apulaistuottajana. Vuoden 2017 alusta hän on toiminut Suomen ainoan saamenkielisen lasten tv-ohjelman Unna Junnán koltansaamenkielisenä juontajana sekä tehnyt koltansaamenkielisiä ortodoksisia hartausohjelmia YLE Sápmille jo yli 15 vuotta. Hän on tehnyt Unna Junnálle viisiosaisen koltansaamenkielisen musiikkileikkisarjan ja dubannut koltansaameksi Binnabánnaš-nimisen alunperin pohjoissaamenkielisen Norjan NRK:n lastenohjelman.


Unna Junná - Anna kertoo, miten leuʹdd syntyy


Anna on tutkinut kolttasaamelaista leuʹdd-musiikkiperinnettä Petsamon ja Paatsjoen alueelta sekä toiminut

Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa Kolttasaamelainen muistipankki-projektissa tutkimusavustajana. Syyskuun lopulla 2020 hän aloittaa Inarin kunnan Saamen kielistrategia- hankkeessa vuoden mittaisessa määräaikaisessa hanketyöntekijän toimessa, jossa hänen työnkuvaansa kuuluu kielistrategian toimeenpaneminen.


Kommentit